Ali Marxizam

http://cakebysadiesmith.co.uk/celebration-cakes/minecraft-cake/ Ali Marxizam je grupa koja se bavi parodijama kako tuđih pesama, tako i društvenih i estradnih pojava. Naziv je uzet iz filma „Varljivo leto 68.“ u kojem Bata Stojković pokazuje kako marksizam prožima sve pore našeg društva. Druga asocijacija se ne odnosi na Karla Marksa nego na braću Marx, poznate komičare šezdesetih koji su snimali filmove praćene muzikom i koji su se često pojavljivali na televiziji. Uzevši njihova imena za članove benda pridodali smo i prefiks Dr. Mr. poznatu titulu u nas kada hoćete da omalovažite nekoga ili njegovo znanje i obrazovanje. Stoga su članovi benda, Dr. Mr. Groucho, Dr. Mr. Chico, Dr. Mr. Harpo i Dr. Mr. Zeppo.

can you buy neurontin over the counter Obrade pesama su preuzete od stare škole naših muzičara koji su se bavili parodijom, u prvom redu Neše Leptira i Indexovaca. S tim da su naše parodije imale za cilj kritiku savremenog stvaralaštva kada se uzme neka dobra pesma iz drugog podneblja i domaći pisac tekstova to uobliči i tako su mnogi bez regulisanja autorskih prava imali hitove koji su im omogućili novčanu dobit. Danas upravo ti diktiraju muzičke trendove, plaćaju gostovanja po emisijama i priloge u novinama o njima i tako postaju moderne zvezde koje ne prezaju i od vređanja drugih, naročito rock muzičara, pitanjem ko je uopšte taj i taj. Mi smo pokušali da ih ogolimo ovim našim projektom.

where can i buy stromectol  

Svih osam pesama su tekstualno prepravljeni na temu intimnog brijanja. Zašto baš intimno brijanje? Zato što je dovoljno „taboo“ a da ne bude vulgarno, zato što je kontrast svim drugim temama i zato što nije lako pesme prepraviti na jednu temu a da se ispoštuje i ritmika i slog originalne pesme opet za razliku od drugih koji pesme prerađuju na šta god ih inspiriše taj strani tekst. Album se zove BRAZIL (Španija, Kolumbija, Kuba i Amerika obrijana sva, sva,sva…)

 

Za garderobu smo odabrali hirurška doktorska odela jer je posao brijanja vrlo važan sa higijenskog stanovišta i vrlo odgovoran pa je najbolje da to rade doktori. Doktorske maske imaju tu prednost da sakriju aktere spotova jer se svi bave mnogo ozbiljnijim poslovima pa da se ne stekne utisak da im je parodija prioritet. Grb benda, koji je odštampan na kapama, je stilizovan od grba SFRJ samo što je umesto zvezde petokrake stavljen smajli (jer svrha ovih obrada nije vređanje ili omalovažavanje nekoga ili nečijeg rada već isključivo zabava i humor) i ukrštene makaze i češalj umesto buktinja. Time smo donekle dali svoj doprinos ujedinjenju regiona, makar u intimnom brijanju. Članovi pojedinačno imaju prerađena odela u raznim manirima i žanrovima, jedan je metalac, jedan panker, jedan bajker a jedan roker. U tu svrhu su korištene cokule, prsluci, prišivači, tetovaže i krstovi.

 

Spotovi koji prate svih osam pesama svaki na svoj način ukazuje na određene socijalne, društvene i medijske problema kojima smo okruženi i kojima smo podvrgnuti. Obrađene su pesme iz skoro svih krajeva naše negdašnje domovine pa je time ovaj projekat dobio na vrednosti time što na neki našin nas opet povezuje u jednu interesnu celinu, jer svi smo isto ugroženi.

Ceo projekat smo posvetili našem pronalazaču Nikoli Bizumiću, rođenom 1823. godine u Neradinu, koji je pronalazač popularne „nularice“, mašine za šišanje. Posle školovanja u rodnom mestu odlazi u Irig da uči berberski zanat. Još u Irigu je došao na ideju kako da osmisli mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost. Gotovo praznog novčanika napušta svoj zavičaj 1855. godine a deceniju kasnije, 1865. godine, berbernice širom Evrope bile su preplavljene mašinama za šišanje, izumom našeg zemljaka. Uzeo je pseudonim Džon Smit, da bi lakše uspeo u svetu biznisa. Kada je umro, 1906. godine ostavio je bogatstvo vredno u to vreme 22 miliona funti. U Irigu su rekli da takav čovek nikad nije živeo kod njih i da ga ne znaju pa ni mi danas ne znamo šta je bilo sa njegovim bogatstvom, ali znamo da je kao i mnogi vredni ljudi – zaboravljen.

 

Nikola Bizumić

(1823-1906)