Džiterbag

Songjiang U ovoj rubrici možete da odslušate arhivu Siranovih radio emisija Džiterbag.

Džiterbag je zvezdano sazvežđe na nebu u koje će voditelj ove radio emisije, Goran Šobić Sirano, da ode pa mu je već dao ime izvedeno iz engleske reči koja označava kofer za gitaru, onako prostran, sav u plišu, metaforičku predstavu mira i spokoja.

 

Emisija je emitovana noću, od 5 do ponoci pa do dva sata. Imala je uvek glavnu temu – ljubav, a uz nju je svaka emisija imala jos poneku temu koja je predstavljala nešto važno u našim životima, kao što je rađanje, prvi poljubac, pohlepa, uspeh, samoća itd.

 

Puštajući u pauzama pesme nešto čvršćeg zvuka predstavljao je u tom periodu (2001-2003) oazu rick’n’roll-a, poezije i ljubavi a sve to nazvao ekologijom uma jer je emisija emitovana na talasima ekološkog radija „Bandini“.

 

Obzirom da je emisija imala i telefonska uključenja slusalaca, Sirano je samouvereno plovio po noćnom etru kombinijući tuđa osećanja, misli i događaje sa svojim, čitajući poeziju kako svoju tako i tuđu i dopuštajući slušaocima da pročitaju nešto po njihovoj želji.

Svi tu emotivnu konstantu čitava dva sata je podupirao muzikom koja je bila u skladu sa emisijom tako da se dešavalo da emisija traje nekada i duže i da pozivi pristižu do duboko u noć.

 

Sirano voli noć, Sirano ume da sasluša ljude, pa se desilo da ga je pozvao momak da pročita svoju pesmu koju je napisao 1974. godine devojci sa kojom se rastao jer je njena majka želela da ode na fakultet a po njegovim rečima nikada nije zvao u neki drugu radio emisiju jer je sad prvi put osetio da nekome veruje. Jedna starija gospođa, koja noću priprema svoje naučne radove, zvala je da se požali što emisija ne ide u dnevnom terminu da bi i njen unuk mogao da je sluša jer bi imao štošta da nauči. Jedan gospodin je zvao da nam se zahvali jer je uz naših dva sata programa uživao sa svojim gostima koji su zajedno sa njim slavili rođendan njegovog sina.

 

Devojke su zvale i čitale pesme naših proslavljenih pesnika a na temu te emisije što je pokazalo da ljudi ipak čitaju poeziju i da umeju da je primene ako im se pruži prilika. Muškarci su zvali i takođe čitali poeziju jer su se osećali sigurno da u tom terminu na tom talasu imaju samo istomišljenike. Studenti koji spremaju ispite, medicinski radnici na dežurstvima, vozači koje je put vodi nekud su se javljali da nas pozdrave i požele laku noć jer su redovno sredom noću vreme odvajali za nas. Javljala se devojka koja je sišla sa dečkom u kola da sluša emisiju jer u kući nije mogla dobro da uhvati signal.

 

Javljali su se klinci koji su na klupici pa samo da se prijave da su odsutni od radija i da ne mogu da nas slušaju. Tu emisiju gostovao je Vudu Popaj, pa kad su čuli svi skupa su nam odrepovali nekoliko stihova.

 

Kroz emisiju je prošlo telefonskim uključenjem mnogo naših muzičara koji su u našoj emisiji pričali o svojim ljubavima, o inspiraciji za određene pesme i o njihovim anegdotama a na temu ljubav. Neki od njih su: Slađana Milošević, Bora Đorđević, Aca Seltik, Srđan Moby Dick, Predrag Mitrović i Aleksandar Delić, Igor Jakovčevski koji se bavi naukom u Nemačkoj, izmišljeni Nick Cave u emisiji u kojoj smo slavili naše rodjendane, Žika Babe, Inspektor Blaža, Nebojša intruder, Madam Piano, Gala, Lotke, Suzana Petričević i drugi.

 

Ukupno je bilo emitovano 98 emisija, plan je bio da poslednje dve do stote budu na temu smrti. Te dve emisije nikada nisu izvedene. Nažalost, mnoge od ovih emisija nisu snimljene, a mi vam ovde pružamo priliku da odslušate neke od snimljenih.

 

Uživajte!