PLANETA REALITY


Nema veze. Reality znači realnost.

Zavadi pa vladaj. Danas se svetom vlada tako što se kaže „Svako ima pravo na mišljenje“ i pomoću političke korektnosti. Kada budali ne smeš da kažeš da je budala, kretenu da je kreten a idiotu da je idiot dok budala, kreten i idiot tebi mogu da kažu da si glup napravio si perpetum mobile vlasti. Ako svi treba da o svemu imaju mišljenje i ako svi treba da odlučuju onda će biti kao u skeču kada dva vuka i ovca glasaju šta će večeras biti za večeru.

4 blog 1Da li nam je potreban reality program? Jeste, da vidimo kakvih mediokriteta ima, da deca vide šta je ružno ponašanje i izražavanje, šta biva ako ne ideš u školu, da nauče čega treba da se stide. Ali oni ne služe tome. Ne, oni služe pukom ubijanju vremena u dosadnom životu, isterivanju svojih frustracija preko drugih, ubeđivanju sebe u to da si odličan kakvih sve ima, a i da osetiš da si pametniji od najpametnijeg u grupi svih glupih. Onda se osećaš lažno dobro, pa želiš taj osećaj opet i opet, pa u pauzi između uključenja u „lajf“ i dnevnog pregleda odeš do kompa da putem interneta suprostaviš mišljenje onima koji misle da je Zmaj opasan kao zmaj a Maca mazna kao maca.

Vlasnicima televizija su rialiti programi višestruko zgodni, imaju popunjen program, učesnici su ustvari robovi koji stvaraju program, neki i po 100 dana besplatno, samo za nadu u iluziju da je on taj jedan koji će osvojiti nagradu. A program gledaju svi, jedni su oni kojima se to sviđa i ispunjava neka njihova očekivanja a drugi su oni koji to gledaju da bi se čudili da to neko gleda. To se zove pop corn zabava. 4 blog 2Kompanije plaćaju reklamni prostor jer je program gledan pa imaju veći plasman svojih proizvoda i usluga i veći profit. Sugestijom se utiče na taj veliki broj ljudi pa se stiče utisak da oni traže takvu vrstu programa a i takav program se pravda nejasnim pravom privatnih TV stanica da kreiraju svoj program po nahođenju koji je isključivo profitabilan. Nekada kada se težilo napretku društva u zemlji slepih čovek sa jednim okom je bio kralj, kako je govorio Tom Waits. A danas je taj pojedinac zanemarljiva manjina koja sputava većinu da uživa u programu prilagođenom njihovim potencijalima, pritom sugeriše ljudima da završe škole i kulturno se ponašaju. Sve što je bazirano na nagonima civilizacija je odavno osudila a danas nam to tolerancija vraća. I nismo mi krivi ako gledamo ili načujemo, oni koji nam to nameću su isti oni koji nas spremaju za izbore, za spontane demonstracije, oni koji koriste našu empatiju da reagujemo žučno na lažne vesti i senzacionalističe naslove.

A onda kada shvatiš da ti niko ne pomaže da odgajaš dete, pobuniš se, kažeš dosta više nemara prema meni. Na to ti neko prebaci i savetuje da prebaciš program i ne gledaš. Ja sam lično ispratio sve fenomenološke pojave kod nas, kažem sve. I ne smeta mi ništa od toga, nije uticalo na mene. Ali i dalje ne želim da takvo nešto postoji, nije mi potrebno, znam sve o njemu i smatram da je štetno, neukusno, besmisleno i prosto. A smatram da se paralelno sve lepo, napredno, uspešno unižava.

Zato kažem, dosta je samovolje većine. Ona nikad nije bila pametnija, bolja, uspešnija od manjine. Danas su oni koji nas zavađaju zbog svog profita rekli da je bitna pa su oni odlučili da zavladaju u inat vrlini. Ne želim da deda nekog deteta bude Era Ojdanić, ne želim da mu komšinica bude Maja Nikolić, ne želim da viđam mutavu Zmajevu facu dok kupujem žvake, ne želim da mi odnekud dopire zvuk pip piiiip piiiiiiiip jer deca i to znaju šta znači kao što znaju šta znači j…m v…m m…..r!
4 blog 3

Sine, uči. Što ne znaš pitaj. Čitaj, upoznaj se sa raznim ljudima, razumi siromašne, nesrećne i bolesne, njima je teže nego tebi, treba im izlaz, podari im osmeh. Ne vređaj ljude, objasni im ako ne razumeju. Ne odustaj u polemici, koristi argumente. Upoznaj i ružno da bi cenio vrednost lepog. Spoznaj crno da bi uvideo blesak. I ne sudi, uvek pokušaj da razumeš. Poštuj starije, oni znaju dosta onoga što ti tek spoznaješ. Pomozi nemoćnom, možda i ti nekad budeš nemoćan pa ćeš razumeti kako da potražiš pomoć. Možda je i on nekad bio moćan, nauči da sve prolazi a da ako nekada budeš moćan naučiš da to ostaneš a da se ne osiliš i ne iskvariš.

Ako budeš takav pa uđeš u reality, nema veze!