Zid Mortal – bend


ZM_agencija

Grupa ”Zid Mortal”, iz Beograda svira autorsku hard rock muziku na srpskom jeziku. Naziv grupe označava zid koji nas podseća da je život ograničen i samim tim vredan.

Izdali su treći album pod nazivom “Monopol i riziko”. Osnovna ideja je da su pravila današnjeg preživljavanja pravila društvenih igara Monopol i Riziko. Dok se krećeš imaš osećaj kao da kompanije žele da na tebe postave svoju kućicu, ljudi koje srećeš u borbi za deo svoje teritorije započinju napade na tebe, svi imaju tajne zadatke, svaki deo poligona je nečiji, svuda je mesto za reklamu, ako nemaš ništa moraš sve da platiš. Ako loše igraš napuštaš igru.

Svoju muziku baziraju na modernom hard rocku sa dosta emocija a tekstovima žele da ukažu na razna sociološka, lična, emotivna i ljubavna pitanja.

Goran Šobić Sirano je osnivač, tekstopisac, kompozitor i menadžer benda. Ostali članovi su Nenad Šobić gitare i vokali, Slobodan Bugarčić gitare, Željko Adžić klavijature, Nikola Miletić bas gitara I Vladimir Nikolić bubanj.

Ranije su izdali debi album ”Iskon” 2001. godine za izdavačku kuću ”ITMM” i drugi album ”Svemir i ljudska glupost” 2004. godine za diskografsku kuću ”One records”.

Snimili su šest spotova i imali mnogo televizijskih i radio gostovanja na kojima su promovisali svoje autorske koncerte u period 1996-2013. Članovi su pokreta “Neki rok” u okviru kojeg su promovisali mnoge akcije u svrhu promocije kvalitetnijeg života. Spot za pesmu “Mim” su snimili u cilju promocije akcije Crvenog krsta pod nazivom “Za život bez oružja”. Spot za pesmu “Povedi me” je sponzorisao brend “Durex” kao i promociju drugog albuma u “Etnografskom muzeju”. Spot za pesmu “Blajt” je urađen od scena iz filma “Genesis” jer se fantastično uklopio u tekst pesme.

Od većih koncerata na kojima su nastupali izdvojili bi ”Beer fest 2003”, nastup na EXIT-u 04, “Tuzla wave”, rođendan ”Radija 202” na Trgu Slobode, humanitarni koncert na ”Marakani”, Koncert ”Riblje Čorbe” na Ušću, nastup u revijalnom delu ”Gitarijade” u Zaječaru. Pored toga svirali su kao predgrupa sa grupom ”Riblja Čorba” koncerte po Srbiji, kao i na turneji ”Radija 202” u okviru emisije koja uživo prenosi koncerte prilikom izbora za HIT 202. Svirali su na koncertu povodom dana borbe protiv AIDS-a u ”SKC-u” a svirali su i nekoliko humanitarnih koncerata.